Villány
Villány ősidők óta lakott település. Először a kelták, majd a rómaiak és a rácok lakták e vidéket. A Villányi hegység kelet-nyugati elhúzódó fekvése következtében déli kitettségű. Klímájában mediterrán hatás érvényesül, aminek köszönhetően évi 2000 óra fölött van a napsütéses órák száma, ugyanakkor az Atlanti óceáni és a kontinentális éghajlat is elő-elő fordul.
A terület kiválóan alkalmas szőlőművelésre (és borkereskedelemre), melynek gyökerei a 18. században betelepített „dunai” svábokhoz köthetőek, akárcsak a filoxéra elleni hatékony védekezés is (Teleki Zsigmond). Napjainkban, Villányban közel 200 család foglalkozik valamilyen formában borértékesítéssel illetve vendéglátással, illetve több helyi borász is elnyerte már az „Év borásza” díjat.
A gasztronómia és a bor gyengéd násza teszi igazán felejthetetlenné a látogatást a Villányba látogatók számára.